Internationellt körkort i Australien

Internationella körkort i Australien kan vara antingen 1-åriga eller 3-åriga. Australien accepterar båda konventioner. Inga begränsningar avseende typ av fordon.

1-årigt (1949 års konvention)
Ja
3-årigt (1968 års konvention)
Ja
Man/kvinna
Inga begränsningar
Fordonstyp
Inga begränsningar
Ytterligare krav
Inga ytterligare krav

Behövs internationellt körkort i Australien?

I Australien behövs internationellt körkort om du ska köra till exempel en hyrbil, campervan eller husbil. Australien har skrivit under 1949 års konvention och 1968 års konvention om internationella körkort.

Ett-åriga internationella körkort standardiserades och erkändes först i Genéve år 1949 enligt Geneva Convention on Road Traffic 1949. Tre-åriga IKK tillkom enligt Viennas Convention on Road Traffic 1968.

Giltighetstiden på ett internationellt körkort i Australien är upp till 3 år. Tänk därför på att beställa ditt internationella körkort i lagom tid innan din avresa, om du ska vara iväg en längre tid.

Får både kvinnor och män köra i Australien?

Kvinnor får framföra fordon i Australien. I vissa länder i världen finns det begränsningar avseende kön. Men i Australien finns inga sådana begränsningar och kvinnor får alltså framföra fordon. Män är tillåtna att framföra fordon i Australien.

Vilka fordon får man köra i Australien?

I Australien finns det inga begränsningar avseende typ av fordon. Det viktiga är att man som svensk medborgare har ett internationellt körkort.

Köra i Australien

I Australien kör man på vänstra sidan av vägen. Det är viktigt att vara försiktig när man kör ett hyrfordon där. Men de flesta bilar, campervans och husbilar man hyr är i bra skick. För att få hyra bil i Australien behöver du ett internationellt körkort. Se därför till att beställa detta så att du har det med dig till din Australienresa.

Även om du inte planerar på att köra runt och utforska på egen hand kan det vara värt att lägga några hundralappar på ett internationellt körkort om du ändå skulle vilja göra detta. Att resa Australien med hyrbil, campervan eller husbil är ett utmärkt sätt att se mer på större geografiska områden.

I större städer är kollektivtrafiken väl utbyggd. Men att till exempel använda tåg som primärt resemedel är svårt då tågsträckorna är på begränsade områden och kan innebär stora omvägar om man ska till ett särskilt område.

Hyrbilar i Australien har oftast automat-växellåda. Det kan vara bra att inte behöva bry sig om att växla när man ska hålla koll på vägen. De flesta har också inbyggd GPS-navigator inbyggt.

Eftersom att Australien accepterar båda typer av internationella körkort. Både 1-åriga och 3-åriga spelar det ingen roll vilken typ du beställer.

Men en rekommendation är att vara på den säkra sidan och beställa 3-årigt. Om du är under 30 år kan du få förlängt ”Work and Holiday”-visum. På längre resor vet man aldrig vad som kommer hända. Planera för att du kommer att älska Australien och eventuellt vilja vara där längre än ett år.

Backpacking i Australien

Är du intresserad av att backpacka i Australien är det högst rekommenderat att beställa ett internationellt körkort. Som backpacker är friheten det bästa. Att inte veta var man ska se, upptäcka och slutligen sova om några dagar är svårt att sätta ord på.

För att få en så bra upplevelse som möjligt är det bäst att hålla alla dörrar öppna. Även om du inte planerar på att hyra bil, kommer du troligtvis att ändra dig när du väl är där.

Men det beror givetvis också på i vilken omfattning du ska utforska vad Australien har att erbjuda. Ska du enbart ta dig längs östkusten kan kollektivtrafik vara ett "helt okej" alternativ. Australian Greyhound är ett relativt vanligt sätt att åka mellan städer på östra kusten.

Visst har östkusten mycket att erbjuda turister, just för att det är så pass många turister där. Guidade turer, barer, nattliv och boende finns det gott om. Men skönheten med Australien kommer från dess diversitet.

I västra Australien finner vi vackra Perth, Ningaloo Reef (ett rev men kan simma ut till från strandkanten) och massvis med vackra vingårdar. Västkusten är ett stort område som många backpacker inte upptäcker, just för att det är lite mer glest och lite sämre kollektivtrafik mellan städer. Här rekommenderas starkt att hyra bil.

I norr finner vi Darwin som är en gammal stad. Den har dessvärre under en längre tid varit under nergång på grund av brist på arbete. Men ändå ett resmål värt att besöka. Inte för staden i sig. Utan för de naturreservat som finns i närheten. I Kakadu National Park kan man vara på utflykt i flera dagar. I Litchfield National Park kan man bada i härliga vattendrag och invid vattenfall. Båda kräver hyrbil, om man inte ska boka en dyrare guidad tur.

Svenskt Körkort i Australien

Ett svenskt körkort i Australien måste alltid kompletteras med ett internationellt körkort. På grund av lagar och regler i Australien kan inte ett svenskt körkort användas direkt utan att ha ett 1-årigt eller 3-årigt internationellt körkort.

I Australien är man väldigt noga med detta. Ni kommer inte att kunna hyra bil och har ni köpt exempelvis en campervan är det viktigt att vara på rätt sida om lagen. Alltid.

Det är allid bättre att vara på den säkra sidan. Australien har som sagt skrivit under båda främst konventioner som reglerar bland annat internationella körkort. Skaffa ett internationellt körkort om du ska framföra ett fordon i Australien.

Att köra bil i Australien är ett av de bästa sätt att uppleva Australien med sin egen rutt. Trots att vilken sida kör man på i Australien är vänstra, är det ofta inte svårt att köra bil i Australien. Tar man det lugnt minskar risken för olyckor.

En hel del turister som är i Australien på så kallade "Work and Holiday"-visum stannar där i 1-3 år, beroende på hur man arbetar och vad för möjligheter som ges till förlängning av visum.

Man behöver inte köpa en egen bil. Det går mycket bra att hyra campervan i Australien, eller hyra husbil. Eftersom att Australien är stort och kollektivtrafik kan medföra vissa begränsningar är hyrbil, campervan eller hyra husbil ett väldigt bra sätt att utforska landet!

Internationellt körkort

Vi vill att du ska kunna göra ett välinformerat beslut om av vilken organisation du beställer ditt internationella körkort. Och att du får rätt typ av internationellt körkort. Det är lite av en djungel. Hoppas vi förtydligar det hela!

Internationella körkort får utfärdas av Kungl. Automobil Klubben, Motorförarnas Helnykterhetsförbund, Motormännens Riksförbund, OK Förlaget AB, Sveriges Motorcyklisters Centralorganisation och Caravan Club of Sweden enligt förordning (2017:273).

Jämför pris

© 2021 - 2023 Svikk AB