Internationellt körkort i Nya Zeeland

Internationella körkort i Nya Zeeland kan vara antingen 1-åriga eller 3-åriga. Nya Zeeland accepterar båda konventioner. Inga begränsningar avseende typ av fordon.

1-årigt (1949 års konvention)
Ja
3-årigt (1968 års konvention)
Ja
Man/kvinna
Inga begränsningar
Fordonstyp
Inga begränsningar
Ytterligare krav
Inga ytterligare krav

Behövs internationellt körkort i Nya Zeeland?

I Nya Zeeland behövs internationellt körkort om du ska köra till exempel en hyrbil, campervan eller husbil. Nya Zeeland har skrivit under 1949 års konvention och 1968 års konvention om internationella körkort.

Ett-åriga internationella körkort standardiserades och erkändes först i Genéve år 1949 enligt Geneva Convention on Road Traffic 1949. Tre-åriga IKK tillkom enligt Viennas Convention on Road Traffic 1968.

Giltighetstiden på ett internationellt körkort i Nya Zeeland är upp till 3 år. Tänk därför på att beställa ditt internationella körkort i lagom tid innan din avresa, om du ska vara iväg en längre tid.

Får både kvinnor och män köra i Nya Zeeland?

Kvinnor får framföra fordon i Nya Zeeland. I vissa länder i världen finns det begränsningar avseende kön. Men i Nya Zeeland finns inga sådana begränsningar och kvinnor får alltså framföra fordon. Män är tillåtna att framföra fordon i Nya Zeeland.

Vilka fordon får man köra i Nya Zeeland?

I Nya Zeeland finns det inga begränsningar avseende typ av fordon. Det viktiga är att man som svensk medborgare har ett internationellt körkort.

Resa till Nya Zeeland

Att åka på semester till Nya Zeeland är otroligt. De vackra vyerna är mycket svåra att slå. De många upplevelserna är svåra att hitta jämlikar till på andra ställen i världen.

Turista på Nya Zeeland är lättast gjort genom att hyra bil, campervan eller husbil. Trafikkulturen är inte olik Sverige. Man kör försiktigt och respekterar andra. Även fast man kör på vänstra sidan av vägen är anpassningen relativt liten, om man till exempel jämför med den hektiska trafiken i Thailand.

För att uppleva så mycket som möjligt är att köra själva det vi rekommenderar. Det ger en större möjlighet att uppleva precis det man önskar och sparar tid samtidigt som budgeten kan hållas låg.

För att få hyra bil, campervan eller husbil behöver du ett internationellt körkort. Alla uthyrare kontrollerar att du har detta när du ska hämta ut ditt hyrfordon. Budget Rental är en sida där du kan hitta billigare fordon att hyra på din resa.

Nya Zeelands officiella turisthemsida kan man läsa mer om att hyra bil på Nya Zeeland. Vägarna på Nya Zeeland kan vara smala med skarpa svängar. Men kör man försiktigt är det inga problem. Av egna erfarenheter är det en härlig upplevelse. Kör man försiktigt och till exempel aldrig kör om andra fordon finns det inte mycket att oroa sig för.

Internationellt körkort

Vi vill att du ska kunna göra ett välinformerat beslut om av vilken organisation du beställer ditt internationella körkort. Och att du får rätt typ av internationellt körkort. Det är lite av en djungel. Hoppas vi förtydligar det hela!

Internationella körkort får utfärdas av Kungl. Automobil Klubben, Motorförarnas Helnykterhetsförbund, Motormännens Riksförbund, OK Förlaget AB, Sveriges Motorcyklisters Centralorganisation och Caravan Club of Sweden enligt förordning (2017:273).

Jämför pris

© 2021 - 2023 Svikk AB